22 éves koromban kaptam, választottam életem első kalapját. Akkor még nem tudtam, hogy miért éppen ilyen típusú kalap lett az első modell…..!

Ez egy Girardi kalap ( ez a férfi kalapok nőiesített változata) volt, ebbe jártam 4-5 évig, de csak ősszel és télen. Később amikorra stílustanácsadó lettem, akkorra napi gyakorlat volt a számomra télen nyáron a kalap viselése, ez eltartott újabb 15 évig. 6-8 kalapot tartottam a ruhatáramban, télre, nyárra és különböző alkalmakra is voltak modellek. Ekkor még nem tudtam, hogy ez a stílus(om) összefüggött az akkori lelkiéletemmel, lelki fejlődésemmel is.

Egy vidéki városban éltem ekkor, kellő feltűnést keltettem a kalapjaimmal. Az elején hoztam egy döntést, hogy én márpedig ezt fogom hordani. Olyan meggyőző lehettem az elhatározásommal, hogy a szemembe senki nem kritizált, sőt elismerő megjegyzéseket kaptam. A nagy többség csodabogárnak tekinthetett, ezért a velem kapcsolatos különcködésnek tekinthették.

A munkámba beépítettem a kalapokkal kapcsolatos ismereteimet. Kétféle vonal van alapvetően, egyik a francia másik az angol típusú kalapok. Itt elöljáróban megjegyzem, csak az számít kalapnak, amit kaptafára készítenek, amit bármilyen módon varrnak, az csak kalap jellegű sapka, fejfedő.

A kalapviseletnek külön illemszabályai vannak, amiből kiemelném, hogy a nőknek még a pápával való látogatáson sem kell levenniük a kalapot. A nők asztalnál, moziban, színházban, szertartásokon stb. bárhol végig a fejükön hagyhatják a kalapot. Nyilván moziban és színházban figyelemmel kell(ene) lenni a hátunk mögött ülőkre is.

Emellett volt alkalmam megismerni a magyarországi egyik legrégebbi, leg patinásabb kalapos cégének tulajdonosait. Ők gyártanak egyedül mindenféle kalapot, nőit, férfit, Girardit és Florentin formákat is. Mivel minden formát gyártanak, így több éven át ők voltak  a magyar olimpiai felvonulások kalapgyártói. A tulajdonosok egyike a kalapok egyéb vonatkozásait is kutatta és kísérletezett is ezzel. A kísérlet lényege, ki miért éppen azt a formát választja? A választ ebben az írásban megtaláljátok. http://www.girarti.hu/index.php

A Solaris Line kalapok megálmodója, kifejlesztője Harsányi László 15 évvel ezelőtt gyakori látogatója, előadója volt a bemutatóimnak. Egy alkalommal a Gödöllői Egyetemen közösen részt vettünk egy hasonló témájú előadássorozatban, én a színek hatásáról, rendszeréről tartottam bemutatót, ő pedig a kalapokról.

Most is van egyetlenegy kalapom, de ez már teljesen más stílusú, mint az eddigiek. Én kívül/belül  ugyanannyira megváltoztam, mint amennyire mások voltak a régi kalapjaim és a mostani.

Aki gyönyörködni akar a sokféle kalapban, sapkában, fejfedőben, azoknak ajánlom, hogy nézze meg  az Európában egyedülálló Kalap és Sipka múzeumot, ami Nagydorogon van.

www.kalapmuzeum.hu

Szerző: Radics Edit szín- és stílustanácsadó, stíluskommunikátor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.